Povijest

Do godine 1958. Novo-Selo se zvalo Jeničari. Prema kazivanju naši stari (djedova, pradjedova) i prema zapisima starih knjiga (Shemat.Bosnae argentinae.budae) kažu da postoje neki podatci da su Jeničari (Senjičari ) bili nastanjeni (da se se živjelo u Jeničarima) 1730 godine. Prvi u Novo-Selo koliko se sjećaju naši preci došli su neki Jukičići i Petrušići. Katkad su podatci o Novom-Selu priopćeni s onima o Šibovima i Duratovcima.

Godine 1871. Jeničari imaju osam katoličkih obitelji i to: Džomba Luke, Grgića Pere, Jukičića Ivana i Luke, Sirovina Stipe, Nikolića Stipe, Petrušića Vida i Puškarića Ive. Župnik fra. Anto Kolarević ovako je 1884. godine opisao ovo selo: "Duratovcima prema sjevero-zapadu a Ravnama sjevero-istoku na daljini od jednog i drugog sela za ¼ sata, u ravnici kod Vrbanje leži katoličko selo Senjičari (šic), broji 16 kućah sa 48 dušah".

Tijekom 19. Stolječa broj katolika u ovom selu samo je neznatno porastao. Na to su kasnije bitno utjecali dva svjeska rata kao i razne bolesti. Tijekom poslednjeg rata (II. Svjetski rat) Jeničari su izgubili petoricu članova.

Poslije rata ovo selo zahvatio je posebno proces iseljavanja. U Zapadnu Njemačku se oselilo privrsmeno osam a u Austriju dvije obitelji. U razne krajeve bivše Jugoslavije odselile su se 23 obitelji i to: Grgića Ante, Ive, Marka Grgina i Marka Ivinoga, Puškarića Dragice, Franje, Ilije, Ive, Ivice, Luke, Marice, Mile i Zvonke. Vidovića Ante, Ilije, Joze Perina, Joze Ivina, Mande, Marka, Pere, Petra, Ruze, Stipe i Vinka.

U Novo-Selo doselila se obitelj Kljaića Stipe iz Jakotine. Tako su 1986. godine u Novom Selu obitovale katoličke obitelji Dzomba (3), Grgić (18), Kljaić (1), Kovačić (10), Prajz (1), Puškarić (3) i Vidović (7). Ovi podatci su uzeti iz Knjige Katolici u Kotorvaroškom kraju (Anto S. Kovacic).

U Novom-Selu je već dugo godina nastanjena i Pravoslavna obitelj Glamočak.

Statistički tabelarni pregled Novog-Sela izgleda:


2009 godine Novo-Selo bi brojalo 314 domaćina (stanovnika) i 24 doseljenika.

Tijekom poslednjeg rata u Novom-Selu su ubijena dva naša mještanina, da napomenemo da je i ubijeni Velečasni Ivo Grgić "Baranjac" porjeklom iz Novog-Sela, a petorica naših mještanina ranjena, skoro svi Novoselci su morali napustiti svoje domove. Vratilo se samo par naših mještana što je itekako vrijedno pohvale.

Svoju ljubav prema Novom-Selu mnogi naši mještani pokazuju, opisuju, opričavaju, opjevavaju zapisuju jer za mnoge nas "Nema Raja bez rodnoga kraja..."Novo selo

Jedno od naj ljepših ako ne i naj ljepše mjesto u Kotorvaroškoj Dolini, to su rekli mnogi koji su bili i boravili u Novome-Selu. Do godine 1958. ovo se mjesto zvalo Jeničari, na konferenciji održanoj 19.02.1958. Grgić Vid (Janjkin) je predložio što su svi prisutni jednoglasno prihvatili da se ovo mjesto zove Novo-Selo.

Mjesto Novo-Selo nalazi se u Kotor-Varoši i pripada Kotorvaroškoj Župi. Jedino mjesto iz "donji krajeva" koje je pripadalo općini Kotor-Varoš dok su sva druga sela pripadala mjesnoj zajednici Zabrđe.

Mjesto se prostire na nekih 3-4 kvadratna kilometra. Novo-Selo graniči na istoku sa Zabrđem, na zapadu Šibovima i Ravnama, na sjeveru s Šibovima i na jugu Slatinom i Duratovcima. Mjesto je imalo zaseoke Jelice, Perine, Saraljice, Marjanove, Brezanovca, Zvirace i kod Mlina. Sredinom sela prolazi put takozvani streka, a pored sela protiće rijeka Vrbanja. Na Vrbanji se nalazi naj duži most na rjeci Vrbanji 62 metra. Nekada davno na Vrbanji su se nalazili poznati mlinovi Ilin i Pekezov mlin. Kotorvaroški kraj je poznat po izvorima pitke vode a jedan među najboljima je i Novoselski izvor Studenac. Prije davno mještani su sebavili poljoprivredom, sitnim stočarstvom i vočarstvom. Mjesto je imalo poznata kupališta na Vrbanji kod Bjele zemlje, kod Ilnog mlina, kod mosta, kod topole, Marjanovoj mlavi, Ivcinoj mlavi. Zimi su bila poznata skijališta i sankališta na Brezanovci, Jelnoj njivi, Sokoljkinom sokaku, Janjkinom sokaku i Marjanovoj luci.

Do rata 1992. godine u Novom-Selu je bilo 207 (dvijestotinesedam) stanovnika i selo je imalo 60 kuća i 9 kuća je bilo u izgradnji, mjesto je bilo skoro 100% s Hrvatskim življem. Danas bi Novo-Selo brojalo 314 žitelja i ima 24 doseljenika.

U mjestu Novo-Selo na Zviracama nalazi se groblje sv. Ante ono je zajedničko za Šibove i Novo-Selo, takođe u sredini sela u Jelicima nalazi se kapela Blažene Djevice Marije.

Da napomenemo da je i Biskup Berislav Grgić roden i odrastao u Novom-Selu, takođe da su i naša dva mještanina svećenici Grgić Jakov i Grgić Slavo. Atletićarka Danijela Grgić (Evropska i Svjeska prvakinja) je rođena u Novom-Selu, kao i maratonac Anteša Đomba, nogometaši Marko Đomba (naj bolji malonogometaš u Bosanskoj Kraini), Zoran Kovačić, Đomba Ivo. Malonogometna ekipa Didovi Momci, košarkas Kovačić Drago, Kung-fu borac Vlado Đomba, Pjesnici i pisci: Slavo Grgić, Vidović Jela, Grgić Tomo. Glazbenici: Tunja, Vidović Mile, Vidović Ido guslar, slikari, kipari, karikaturist: Grgić Anto (Nosić), Grgić Marjan (Krojf), Grgic Ivo (Tomin), naše mjesto je dalo dva inžinjera, dva magistra i jednog doktora, ribari: Kovačić Ivo (Ilicin), Grgić Ivo (doc), Grgić Toin (Jozin), Grgić Jakin, itd... kao i Fido, Ilija (ivcin), Juran, Božo, Puška, Deba Cico, Brile, Peci, Darko i mnogi mnogi drugi Novoselci.

Svake godine je veliko okupljanje nas Novoselaca subota u 7. mjesecu u našem Novom-Selu, iz godine u godinu nas je sve više i više što je vrjedno svake pohvale.

Naši mještani su rasuti širom svjeta: Amerika, Austrija, Njemačka, Švicarska, Slovenijia, a velika večina živi i radi u Republici Hrvatskoj. Ali mnoge naše mještane želja i srce sve više vuće ka Novome-Selu pa se tako par naših mještana vratilo u naše mjesto, a mnogi koriste svaki praznik i slobodan trenutak da skoknu do Novog-Sela.