Dosadašnje aktivnosti Udruge "Kotorvaroško Novo Selo"

Detaljan spisak aktivnosti Udruge do dan-danas

 • Pokrenuli smo Kotor Varoš (zajedno s poštovanim Biskupom Komaricom 2010. godine pokrenuli smo Kotor Varoš)
 • Organizovali smo sastanke i predvodili delegacije Kotorvaroških Hrvata u Banjalučkoj Biskupiji (predvodili smo tri puta delegegacije Kotorvarošana u Banjalučkoj Biskupiji)
 • Na naš poziv podpr. Vlajki Hrvatski predstavnik iz Banja Luke posjetio Koto Varoš (obišao Novo selo, Bilice i svetište Sv. Rok, razgovarao s predstavnicima mnogih Hrvatski mjesta - sela)
 • Podpr. Enes Suljkanović Bošnjački predstavnik iz Banja Luke u posjeti Kotor Varoš (posjetio Novo selo i župni ured u Kotor Varošu)
 • Zahvaljujući našoj udruzi asvaltiran je put do svetišta Sv. Roka - Rokova (put od Zabrđa do mosta u Novom selu trebao je biti asvaltiran, uz naš pristanak asvaltiran je do Rokova)
 • Dobrim djelom zahvaljujući udruzi par naših mještana dobilo je donaciju (Udruga je sastavila par prioriteta za donacije)
 • Sastanci i kontakti sa međunarodnim organizacijama (U periodu od osnivanja naše Udruge 2009. do 2014. godine razgovarali smo više puta u UNHCR-u u Banja Luci, OSCE-u u Banja Luci, Njemačka organizacija AGF gospodin Möller koji nam je obećao pomoć vlade Baden Wüttenberg ali je netko od naših sve to "pokvario", zatim Italijanskim Karitasom u Banja Luci, bili smo u kontaktu s Karitasima Švicarske i Austrije, kao i USAIDOM u Sarajevu, Vladom Norveške, kontaktirali smo mnoge humanitarne organizacije iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Norveške i Švedske. Na svim sastancima uvjek smo spominjali sva Kotorvaroška sela i napominjali u kakvom su teškom stanju naša Kotorvaroška sela (obnova, infrastruktura...)
 • Sastanci, kontakti sa Hrvatskim institucijama, organizacijama (Naši predstavnici bili su 2010. godine u Hrvatskom Konzulatu u Banja Luci, par sati razgovarali s gosp. Stipom Medom koji nas je saslušao, sve zapisao i proslijedio Konzulu u Sarajevu. Zamolili smo gosp. Medu da neko posjeti Novo Selo, Kotor Varoš i vidi kako žive Kotorvaroški Hrvati. Iz Konzulata u Sarajevu 03.03.2010. nazvala je gospođa Mirela Lučić (više puta smo telefonski razgovarali) obećala da će dovesti delegaciju ministara (da posjete Kotor Varoš) iz Zagreba, Sarajeva i Banja Luke ali nas je slagala. Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš Hrvat sa gospodinom Čordašom upoznao nas je Biskup Komarica 30.03.2010. godine u Banskim Dvorima u Banja Luci na promociji filma "Trapist" tada je gosp. Čordaš bio podpr. RS iz reda Hrvata, Biskup ga je je zamolio da nam pomogne što je on obećao ali nikad nije uradio. Dva puta pismeno smo pozivali gosp. Čordaša kao Ministra da posjeti Novo selo i Kotor Varoš (17.03.2011. i 25.05.2011.) ali se nije odazvao na naš poziv. Takođe dva puta smo se prijavljivali na Ministarstvo kod gosp. Čordaša (za pomoć udruženjima, nikada nismo dobili ni feninga). Takođe i gospođa Marija Rapo (savjetnica od gosp. Čordaša) jednom je nazvala i rekla da će nam doći u posjetu ali nikada nije došla. Karitas u Banja Luci gosp. Aničić sastajali smo se dva puta (još par puta telefonski razgovori) tražili smo pomoć nikada ništa nismo dobili. Karitas u Zagrebu poslali smo Zamolbu za pomoć nikada nismo dobili nikakav odgovor. Prijavljivali smo se dva puta na MVPI u Zagreb na (natječaje za pomoć Hrvatima u BiH) dobili smo dvije odbijenice. Prošle godine gosp. Josip Leko predsjednik Hrvatskog Sabora posjetio je Kotor Varoš (bili smo u organizaciji za doček) naš podpr. Udruge uručio je gosp. Leki dokumentaciju o nama našem radu kao i o položaju stanju infrastrukture, stanovništva nekada i sada svih Hrvatskih sela Kotorvaroškog kraja. Susreli smo se u Banjalučkoj Biskupiji više puta s našim Biskupima Franjom Komaricom, Markom Semrenom, sastali smo se takođe i sa uzoritim Kardinalom Vinkom Puljićem jedini koji su nam pomogli i podržaju nas u našem radu. Dana 23.01.2014. godine predstavnik naše Udruge Drago Kovačić sa predstavnicima Kotorvaroških Udruga "Orahova" i "Vrbanjci" imali smo sastanak u Zagrebu (ured za Hrvate izvan RH) razgovaralo se o Kotor Varošu položaj i stanje Kotorvaroški Hrvata obnova, povratak naš predstavnik uručio je dokumentaciju o svim Kotorvaroškim selima 26 sela (na 10 stranica), na dvije stranice položaj i stanje KV Hrvata 1991. i sada, takođe predao je i monografija Kotor Varoš u slikama (sve naše kapelice-crkve po grobljima na 11 stranica…). Predstavnici naše Udruge Puškarić Marko, Grgić Ivo - Doc i Puškarić Željko imali su 27.05.2014. sastanak u uredu Zagrebačkog Gradonačelnika, gradskom poglavarstvu razgovarali i upoznali zamj. gradonačelnika gosp. S. Zebu o našim problemima i radu naše Udruge.
 • Sastanci sa predstavnicima vlasti u Kotor Varošu
  • dva puta nas je primio stari načelnik Kotor Varoši gosp. Knežević
  • jedan puta sastali smo se s sadašnjim Načelnikom Kotor Varoši gosp. Vučanovićem
  • primila nas je predsjednica SO gosp. Enisa Božičković
  • razgovarali smo i sa komadirom policije Samirom Skopljakom
  • razgovarali s direktorom komunalne policije Senom Zahirovićem
  • razgovarali smo s direktorom šumarije (krađe naših šuma)
  • razgovarali smo s dir. elektre Popovićem
  • prijavljivali smo više puta u komunalnu policiju ilegalna odlagališta smeća
  • prijavljivali smo više puta krađe naših šuma
  • žalili smo se u elektru za loše snabdjevanje el. energijom, da nam se promjene dotrajali el. stubovi, promjeni nova trafo stanica
  • tražili smo više puta da nam se asvaltira put u dužini od samo 1700m sada je to oko 1100m pošto je asvaltiralo oko 600m
 • Pokrenuli smo zatvaranje gradske deponije smeća u Kotor Varošu "Ekološka bomba" (Naša Udruga poslala je na više ministarstava u Banja Luku kao i načelnicima Banja Luke i Čelinca, Predmet zatvaranje i sanacija gradske deponije smeća koja direktno ugrožava i mnoga Hrvatska sela. Rezultat deponija je "zvanično zatvorena".)