Promocija knjige "Zavičajne pjesme"

Dana 12.07.2014.god. na šestom po redu susretu Novoselaca u Novom Selu kulturno –humanitarna udruga "Kotorvaroško Novo Selo" priredila je promociju knjige "Zavičajne Pjesme". Zbirka Pjesama je djelo dvadeset i osam autora Novoselki i Novoselaca.

Promocija knjige Zavičajne pjesme

Zbirku pjesama prikupio je Zoran Kovačić - Krešo, urednici knjige: Grgić Ivo - Doc, Zoran Kovačić, Džomba Ivo, Puškarić Marko, Vidović Božidar, Kovačić Drago i Grgić Marko - Brile. Recenzor knjige je vlč. Jakov Grgić, izdavači: udruga "Kotorvaroško Novo Selo" i Župni ured Kotor Varoš. A naslovnu stranu ilustrirao poznati Hrvatski umjetnik - ilustrator Stiv Cinik. Ovu zbirku pjesama s ljubavlju posvečujemo našim Novoselcima, Kotorvarošanima te svim čitateljima. Već dugi niz godina i kroz naša zajednička druženja u rodnom kraju, gledali smo, razgovarali s mnogobrojnim Novoselcima, zanimalo nas šta danas mnogi misle o zavičaju, rodnom kraju, Kotorvaroškoj dolini… Kroz razgovore uvidjeli smo, što nas itekako raduje, da su mnogobrojnim Novoselcima duša i srce još uvijek u Novom selu, i da ljubav prema rodnom kraju i želja za povratkom kod mnogih nikada nije i nikada neće prestati.

Mnogi naši mještani pisali su, bilježili, zapisivali pjesme koje su sami osmislili o rodnom kraju, počeli smo sa idejom prikupljanja tih pjesama. Pjesme su nastale na osnovu naših sjećanja, misli ili nekih slučajni slika. One su pisane na našem izvornom jeziku, onako kako se govorilo u našem malom selu. Zbog toga se u mnogim pjesmama koriste originalne riječi, koje nismo nigdje više čuli, pronašli, niti se više koriste. To su riječi našeg rodnog kraja. Svi imamo neke nove rijeke, livade, pašnjake, polja, šume i izvore dali se oni zovu isto kao u našem rodnom kraju. Ali nikad na jednom mjestu nećemo naći Vrbanju, Studenac, Novoselsku kotlinu, Zvirače, Rokovo… to su sjećanja koja nas nadahnjuju i nedaju da ih zaboravimo. Jer tko zaboravi prošlost zaboravio je sebe. Zato "Kad vas sjeta i tuga savlada, rodnog kraja svoga sjetite se tada". Nakon našeg dugogodišnjeg prikupljanja, prikupito je 62 pjesame i nekoliko anegdota naših autora, navedene uratke su napisala ukupno 28 autora i to svi redom Novoselke i Novoselci, a djela su nastala u periodu od 1979.god. pa sve do današnjih dana. U razgovoru s mnogim našim mještanima došli smo na ideju da izdamo zbirku pjesama o našem zavičaju "Novoselske Zavičajne Pjesme".

Zbirka je sastavljena:

Kroz mnoge pjesme sami se možete uvjeriti da se mnogi od nas nikada neće odreći rodnog kraja , koji su naši preci znali da vole, čuvaju, poštuju i zbog naših predaka "koji sa Zvirača kao da poručuju", ne smijemo dozvoliti da se izbrišu, nestanu "Naši korijeni", nezaboravimo, pokažimo svima, ponajviše svojoj djeci, ko smo da je naš rodni kraj za nas "Svetinja" i da ćemo nastaviti da čuvamo i volimo našu "Svetu zemlju".

Mišljenja smo da je ova naša "Zbirka Zavičajni Pjesama" jedno značajno djelo. Svima Vama kada pročitate ove pjesme pruža se mogučnost da sami procjenite dali je vrijedio ovaj naš trud i dali je ovo zaista značajno djelo.

Svim dobrim ljudima Kotorvaroške doline
Novo Selo , Kotor Varoš 2014 godine.

Oni koji žele ovu knjigu mogu nabaviti kod Puškarić Marka, Grgić Marka - Brile, Grgić Ive - Doca u Hrvatskoj, Vidović Božidara i Kovačić Drage u Austriji i Grgić Ilije -Markanova i Zorana Kovačića - Kreše u Švicarskoj.

Urednici Zbirke